Historien om SprinterMästaren


SprinterMästaren är årets stora travhändelse i Halmstad. Sedan 1971 har loppet körts och är ett sprinterlopp (1609 meter, en engelsk mile) för fyraåringar. Förlagan är det största loppet i USA för treåriga hästar, Hambletonian Stakes, som kördes för första gången redan 1926 och vanns av Guy McKinney.


Hög nationell status

Loppet har hög nationell status - till viss del även internationellt - och drar profiler både från när och fjärran. Det klassas som ett Grupp 1-lopp vilket innebär att det är ett lopp av högsta internationella klass. Tidigare var SprinterMästaren enbart för hästar födda i Sverige men i takt med ett mer globaliserat samhälle är nu loppet tillgängligt för alla nationaliteter, sedan 2002.

En stor del av prispengarna är baserade på insatser som hästägarna står för och i dagsläget är förstapriset ungefär 1 miljon kronor. Utformningen har varierat över tid, men under en längre period har nu försök och final avgjorts under samma dag, första torsdagen i juli.

Stig H Johansson är den tränare och körsven som har dominerat loppet med sex segrar som tränare, och fem som körsven (Gallini - 1974, Ultimo H. – 1981, The Onion – 1983, Peace on Earth – 1989, Regent Broline – 1996, Naughty Nunu/Erik Adielsson – 2007).

Vinnare SprinterMästaren 1971 - Cirro

Vinnare SprinterMästaren 1971 - Cirro


Minnesvärda upplagor

Cirro hette hästen som tog den första inteckningen 1971 tillsammans med legendaren Sören Nordin. Välkände Ego Boy – som sedermera segrade i Elitloppet i berömt skiljeheat före Flower Child - besegrades den gången och förstapriset uppgick då till 20.000 kronor.

Många minnesvärda upplagor har körts men tveklöst är 1983 en de mest spektakulära. Det var året när Stig H Johansson tillsammans med hetlevrade The Onion pulvriserade sina konkurrenter. Tempot var mördande och klockan stannade på 1.12,0/1609 meter autostart, vilket var världsrekord och chockade en hel travvärld! Stig H Johansson rankar det än i dag som en av de största händelserna i sin framgångsrika travkarriär.

Hemmaekipagen har också varit väl representerade och vunnit vid fem tillfällen. Den första segern kom 1987 när Ewing Turf – körd av Thomas Uhrberg, men tränad av Anders Lindqvist – vann. Fem år senare var det dags för Ciceron Örn tillsammans med Lars-Ove Lunneryd som året efter följdes av Top Royal och Lennart Forsgren.

Vinnare SprinterMästaren 1983 - The Onion

Vinnare SprinterMästaren 1983 - The Onion


Segrade mot alla odds

Möjligen att det allra största hemmajublet kom 1999 när på förhand uträknade Beijing Boy från omöjligt utgångsläge tillsammans med Dan Widegren mot alla odds segrade. Det är fortfarande den största överraskningen i loppets historia. Senaste hemmatriumfen kom 2005 när Erik Adielsson körde Kari Lähdekorpi-tränade Profit Ås till seger.

Kvaliteten på finalen 2002 anses av många vara den vassaste i loppets historia. Hambletonianvinnaren Scarlet Knight motsvarade det stora favoritskapet och segrade närmast före Gigant Neo (vinnare av Prix d'Amérique 2006) och From Above (vinnare av Elitloppet 2003). De prisplacerade tjänade cirka anmärkningsvärda 58 miljoner kronor tillsammans innan bokslut gjordes.

Vinnare SprinterMästaren 1999 - Beijing Boy

Vinnare SprinterMästaren 1999 - Beijing Boy


Dramatiskt upplopp

Stefan Melander, som tränade och körde Scarlet Knight, har firat fina framgångar i SprinterMästaren även senare år. 2015 vann Nuncio efter ett dramatiskt upplopp och 2016 hade Uncle Lasse stor uppvisning med en prestation som tog andan ur besökarna. Segertiden 1.09,3 är alltjämt löpningsrekord.

Näst senaste vinnaren – Perfect Spirit – vann också Hambletonian i USA och visade att "Sveriges Hambletonian" verkligen lever upp till epitetet.

2019 tog Adrian Kolgjini sin främsta seger som tränare när han styrde Tae Kwon Deo till seger på 1.10,9 och tjänade 1,2 miljoner kronor – det högsta förstapriset i loppets historia.

Publiktillströmningen brukar vara massiv och evenemanget står sig alltjämt starkt i den svenska travsjälen.

Vinnare SprinterMästaren 2016 - Uncle Lasse

Vinnare SprinterMästaren 2016 - Uncle Lasse

Sol, hav & trav

Gyllene tider i Halmstad. Semesterplatsen som pulserar under sommartider, men också ger möjlighet för rekreation.

Se vad som händer